Світ

Щодня медитують і впадають у сплячку: цікаві факти про лемурів

Дарія Скуб

Щодня медитують і впадають у сплячку: цікаві факти про лемурів

Щороку в останню п’ятницю жовтня світ відзначає день лемура, найпопулярнішої тваринки з острова Мадагаскар. Саме ці звірятка знають, як правильно медитувати: вони щодня розставляють лапки в сторони, заплющують очі, й протягом декількох годин приймають сонячні ванни.

Свято ініціювали зоозахисники ще у 2014 році. Адже існує понад 100 видів лемурів, майже 95% з яких знаходяться на межі вимирання. Тож цього дня світова спільнота привертає увагу до проблеми. Що ще відомо про цих мокроносих приматів? Читайте в матеріалі UAportal.

Лемури – "садівники"

Ці тваринки відіграють важливу роль у підтриманні балансу екосистеми. Вони сприяють росту та розповсюдженню рослин. Оскільки лемури ласують фруктами, а їхній шлунок не здатний переварювати насіння, то вони розповсюджують його разом із послідом. З цього насіння виростає безліч нових рослин, які стають домівками для багатьох інших тварин.

"Духи ночі"

Слово лемур походить із грецької та латинської (гр. Λεμούρια, лат. lemurеs), що означає "духи ночі". Так цих тварин почали називати корінні жителі Мадагаскару. Їх лякав зовнішній вигляд тваринок, особливо вночі, коли ті активно переміщувалися між деревами.

Лемури не розрізняють кольори

Більшість цих приматів здатні бачити лише один чи два кольори. Виняток: деякі із самок – три. Крім того, лемури краще бачать в темряві, тому переважно ведуть нічний спосіб життя.

 

Живуть сім'ями

Сім’ї лемурів складаються із 8-16 тварин: самці, самки та їхні нащадки. У кожній із груп лідирують самки, які мають перевагу у виборі їжі та партнера для парування, іноді можуть вигнати "чоловіка" з сім'ї. Ці примати багато часу приділяють догляду за вовною і грумінгу. Будова зубів нижньої щелепи нагадує гребінку, за допомогою якого здійснюється догляд за вовною.

Стосунки між дитиною і мамою-лемуром

Коли малюк-лемур з'являється на світ – у наступні два тижні чіпляється за спину матері й катається, допоки та бігає островом. Далі, навчившись "життю", стає більш самостійним й до повного подорослішання ходить поруч і спостерігає: вчиться певним повадкам, полюванню тощо. Допоки дитинча не може їсти тверду їжу, п’є молоко матері.

Впадають у сплячку

Раціон більшості лемурів складається із фруктів, горіхів та комах. Якщо в певний період їм не вистачає смаколиків, то тварини впадають у сплячку. До речі, це єдині примати, які можуть сповільнити метаболізм, щоб пережити нестачу їжі.

 

Хвіст довший за тіло

Під час ходіння та бігу лемур тримає вигнутим хвіст високо над головою. Це допомагає йому краще тримати рівновагу. Крім того, тваринки використовують цю частину тіла для переміщення між деревами та для комунікації. У мультфільмах їх часто показують як приматів, що здатні висіти на дереві, вчепившись хвостом. Насправді у лемурів немає такого уміння.

Раніше UAportal писав, які тварини вважаються священними у різних країнах світу.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!